„Roślinne kuchnie świata” najmilszą formą aktywizmu dla ochrony przyrody ;)

Są różne sposoby by robić coś dobrego dla ochrony przyrody oraz praw zwierząt. Najprzyjemniejszy, to pyszne roślinne jedzenie 😉. Polecamy książkę „Roślinne kuchnie świata”, która zabierze Was w kulinarną wyprawę dookoła świata, od Europy, przez Afrykę i Azję, po Australię, pokaże Wam tradycyjne i naturalnie roślinne potrawy z najdalszych zakątków globu. „”Roślinne kuchnie świata” to coś dla lubiących podróżować, nie tylko palcem po mapie. I chociaż nässelsoppa (szwedzka zupa z pokrzywy), kaukaskie adżapsandali z bakłażanów, suji laddu (słodkie kulki z Fidżi) czy singapurski makaron char kway teow brzmią egzotycznie, to ich przygotowanie okazuje się proste. Entuzjaści kuchni rodzimej również znajdą coś dla siebie. Czy podlaska baba ziemniaczana z sosem pieczarkowym nie brzmi zachęcająco?” pisze Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd
Autorka, Dorota Jaworska, jest dziennikarką, autorką książki „A jak nie mięso, to co?” i bloga drogomaniak.com. Podczas podróży schodzi z utartych ścieżek, zagłębia się w miejsca oddalone od głównych atrakcji, rozmawia z mieszkającymi tam ludźmi i zagląda im do garnków.
Kolekcjonuje lokalne przepisy z różnych stron świata, a że od lat nie je produktów odzwierzęcych, gromadzi te, które powstają wyłącznie z roślinnych składników. Jej zbiory pokazują bogactwo bezmięsnych dań, jakie można znaleźć w każdym zakątku globu.
Tu łatwo można kupić tę pyszną książkę: https://bit.ly/Roslinnekuchnieswiata_DJaworska_Empik
Książkę wydało Wydawnictwo Marginesy
...................................................................
Jeśli uważasz, że działalność Stołecznego Towarzystwa Ochrony Ptaków jest cenna i warta wsparcia, Wpłać darowiznę!